SPEL ZONDER
de uitleg

In Spel Zonder volgen we een schrijver Jude Jaskell, die ten onder gaat aan zijn paranoia. Hij heeft een roman geschreven en hij is ervan overtuigd dat die roman de wereld gaat veranderen. Hij vermoedt dat uitgeverijen daarom een prijs op zijn hoofd hebben gezet.
Hij is goed bevriend met Dorit. Een vriendschap die heel wat te verduren krijgt wanneer hij Miranda ontmoet, een femme fatale van 17 (zo'n 10 jaar jonger dan hem).
En alsof dat nog niet genoeg is, duikt er nog een vrouw op in zijn leven (die ook Miranda heet). Zij beweert Judes zus te zijn.

Tja, hoe ouder we worden, hoe meer Spel Zonder iets van vroeger wordt. Ik heb de roman geschreven tussen 1993 en 1997 (en herwerkt van 1995 tot 1999).
Laten we er niettemin met vreugde op terugkijken. Hier zijn een aantal hints en eigenaardigheden uit de roman.

In de roman zitten er pastisches en verwijzingen naar andere schrijvers. Zo heeft de caféscène uit het tweede hoofdstuk bijvoorbeeld iets dat naar Brusselmans lijkt.
De verwijzingen opsommen is nutteloos en pedant. Als u ze vindt, is dat fijn meegenomen, maar het ultieme doel van de roman is toch u enige tijd leesplezier te bezorgen.
Wel interessant is de scène waar Jude een schilderij van Goya ophangt en de hamer niet vindt. Dat schilderij is De heksen en, samen met de hamer, verwijst dat De Heksenhamer, het boek over hoe men heksen kan herkennen (wat voor een golf van moorden en paranoia zorgde).
Er staat nog één ander schilderij in de roman: het hoofdstuk waar Dorit wordt mishandeld (hoofdstuk 8), verwijst naar het schilderij L'origine du monde (voorstellende een vagina).

De cover is geen schilderij, maar een optische illusie. Als u lang genoeg kijkt, ziet u hoe de oude Bacchusfiguur eigenlijk een kussend koppeltje is.
Zo zit de roman ook vol met illusies. Dorit heet eigenlijk Cindy. Er zijn twee Miranda's. Enzovoort.
Ook het verhaal is een illusie. Vanaf het derde deel is het werk zo geschreven dat je de gebeurtenissen op meer manieren kan lezen.
De volgende regels leggen uit hoe (dus als u het niet wil weten, lees dit niet!): Jude verdwijnt uit de roman na zijn bezoek aan Rob. Er zijn dan een aantal mogelijkheden: het kan zijn dat hij even onderduikt om later weer op te duiken (de meest gelezen variant). Een andere mogelijkheid is dat Jude gek wordt (zie hoofdstuk 20) en in het laatste hoofdstuk gezond en wel weer opduikt. Maar het kan ook zijn dat Jude sterft en het laatste hoofdstuk een droom van Miranda is. Volgens die laatste versie betekent die lijst met namen achteraan in de roman ineens iets: het zijn 63 namen (zie ook: aantal vakjes op een ganzenbord) en Judes naam is de 58e (de dood in het ganzenspel). Ook alle andere speciale vakjes uit het ganzenspel staan in de roman. Vermenigvuldig het nummer van het hoofdstuk met 3 en u weet wat te zoeken. Een voorbeeld: vakje 31 is de put. In de eerste zin van hoofdstuk 11 geeft Jude toe dat hij in de put zit.

Voor commentaar of andere opmerkingen mag u altijd mailen naar het Kurtodrome.