KAASHANDELAAR WORDT 75
EIGEN REDACTIE – Deze week werd de bekende kaashandelaar Hugo Claus 75 jaar. Dat werd op gepaste wijze gevierd met een kaas- en wijnavond. Claus was duidelijk in zijn nopjes, zo bleek ook uit ons interview.

Meneer Claus, wat vond u van dit feestje?
HUGO CLAUS: “Heel fijn! Ik wist er niets van. Ze hebben me er compleet mee verrast. Maar ja, er waren Franse kazen bij de wijn en dan stem je me al snel gelukkig, natuurlijk.”
75 is natuurlijk een heel speciale leeftijd. Maar u werkt nog steeds voort. Denkt u niet aan stoppen?
CLAUS: “Stoppen? Nog lang niet. Zolang de kaasindustrie blijft draaien, zal ik blijven verkopen. Tot ik er bij neerval, natuurlijk.”
Wat beschouwt u nu als het hoogtepunt van uw carričre?
CLAUS: “Mijn hoogtepunt, of magnum opus zoals ze dat ook noemen, is toch de reclamespot die ik heb mogen maken. Het is natuurlijk een hele eer voor zo’n kaasboerke als ik als je vragen voor zo’n spot die in heel Vlaanderen en Nederland te zien is. En dan nog over mijn passie: Franse kazen. Ach meneer, houd me tegen of ik begin weer aan een huldedicht over een kaassoort.”
U dicht ook?
CLAUS: “Dichten, ja en af en toe ook een beetje literatuur. Maar allemaal maar voor de lol hoor, het is niet het soort boek waar men een Nobelprijs mee wint of zo.”
Niettemin toch schitterend dat u dat allemaal kan. U zegt dus dat u ook een beetje schrijft, maar leest u ook iets van anderen? We hebben namelijk een boekenrubriek op de site en een tip kan nooit kwaad.
CLAUS: “Oh, mijn absolute favoriet is natuurlijk Kaas van Willem Elsschot. Heel mooi boek, heel veel kaas. Al had er wat meer Franse tussen mogen zitten, maar dat is detailkritiek. En wat ik ook heel mooi vond, was Kaas met gaatjes, maar ik kan even niet op de naam van de schrijver komen. De leeftijd, hé meneer. Maar alle soorten Franse kaas opnoemen, dat kan ik nog steeds… Roquefort, Brie, … Oh, ik weet het weer. Die schrijver van dat boek heette Jef Nys. Nys, dat was het.”
U bedoelt de Jommeke-strip Kaas met gaatjes?”
CLAUS: “Ja, is daar iets mis mee? Te weinig mensen vinden strips echte literatuur, maar ik zeg u: van een plot schrijven, daar had die Nys kaas van gegeten. Als u mij die woordspeling vergeeft.”
Maar natuurlijk, meneer Claus, en nog vele jaren!”

Copyright: Kurtodrome

Mail ons: webmaster@kurtodrome.zzn.com
De website: Kurtodrome

Volgens WebCounter bent u bezoeker nummer.