Hallo, met Peter Verhelst?

BRUSSEL - Hoezo Peter Verhelst? De man die zaterdag de belangrijke Nederlandstalige literatuurprijs Gouden Uil in de wacht sleepte met de roman Tongkat, een verhalenbordeel, is voor het gros van de boekenliefhebbers onontgonnen gebied. Een poging om daar iets aan te doen. Hallo, met Peter Verhelst?

Wat doet u voor de kost?
Peter Verhelst: "Sinds september ben ik fulltime schrijver. Ik heb loopbaanonderbreking, eerder gaf ik les aan toekomstige bakkers en slagers. Leraar Nederlands en godsdienst, ja. Ik woon in Nazareth en ik ben 38 jaar."

Is dit uw eerste prijs?
"Neenee, ik heb nog prijzen gewonnen. Moet ik die opnoemen? Ik weet het niet zo juist meer. Allez, de laatste, zo'n twee jaar geleden, was de Dirk Martens prijs."

Blij met de Gouden Uil?
"Het helpt. Ik ben vooral blij dat de jongeren mijn werk appreciŽren. Het bewijst dat ik niet zo hermetisch schrijf als sommigen beweren, dat ik helemaal niet zo moeilijk te lezen ben. Het is lichtjes afwijkend beschrijven, de lezer moet zich overgeven aan zijn eigen fantasie."

U heeft ook poŽzie geschreven. Is er een verschil?
"Zeker niet. Ik weiger een onderscheid te maken, 't is ook schrijven."

Wat betekent Tongkat?
"Het verwijst naar de lenige bezigheid van de bordeelmeisjes in de verhaaltjes, met datgene waarvan verondersteld wordt dat ze in een bordeel mee bezig zijn. Hun tong is zo lenig als die van een kat."

Wat hebt u zondag gedaan?
"Absoluut niets. Ik ben mijn twee kinderen gaan halen, van 9 en 5. Mijn oudste zoon was geweldig trots. Nu ja, vooral omdat het zoveel geld is."

U bent opvallend goed gekleed. Een ontwerper?
"Neenee, daar heb, pardon, daar hŗd ik geen geld voor. Maar ik vind mijn uiterlijk heel belangrijk, ja. En mijn kapsel? Dat heb ik al vijf jaar. Ja, 'k heb ook ergens gelezen dat het in de mode is."

Sommigen beweren dat u met SM flirt en dat uw duistere kant ook gelinkt wordt aan een bepaalde muziekstijl?
(laat zich een krachtterm ontvallen) "Hoe is dat nu mogelijk? Ik schrijf gewoon over het leven zelf. Ik hou van opera maar ook van kerkmuziek of van trashy punkmuziek. Van de 336 bladzijden in mijn boek zijn er misschien 20 heftig. Negentig procent gaat over tedere gevoelens en die omschrijf ik zo sensueel mogelijk met allerlei ingrediŽnten. Ook godsdienstige riten kunnen donker overkomen, hoor. Wie daar alleen maar sado-masochistische fantasieŽn in herkent, heeft mij wel heel oppervlakkig gelezen."

Mag uw zoon van negen Tongkat lezen?
"Neen, het is niet voor kinderen."

Lieve HERTEN
(Het Nieuwsblad, 28 maart 2000)