Iedereen Beroemd

Dat Dominique Deruddere er niet echt goed van was dat zijn zoontje in de periode zat waarin vaders niets goed kunnen doen, zullen we gevoeld hebben. Jean Vereecken heeft het nog een graad erger: hij is er vast van overtuigd dat zijn dochter Marva, net als die vrouw waar ze naar vernoemd werd, een grote ster zal worden. Maar het enige grote aan Marva is haar volume. Het zit hem helemaal niet meer mee als ze de fabriek waar Jean werkt, sluiten, maar Jean geeft niet op: hij is er rotsvast van overtuigd dat zijn kansen zullen keren en dat zijn dochter beroemd zal worden. Ook al moet hij daarvoor de popsensatie Debbie voor ontvoeren...

Eens Debbie gekidnapt is, wordt Iedereen Beroemd niet alleen een verwijt naar al die mensen die beroemd willen worden zonder iets te kunnen, maar (vanaf het moment dat de manager van Debbie de commerciële tv inschakelt bij de ontvoering) ook een satire op de tv-wereld. En daar slaagt Iedereen Beroemd zelfs waar de alom geprezen film Network in faalde.
Iedereen Beroemd is jammer genoeg geen meesterwerk, want daarvoor komt de film net iets te traag op gang, maar eens de versnelling erin zit (vanaf het moment dat de fabriek dichtgaat), probeert Deruddere niet meer aan de rem te komen. Meestal zorgt dat voor een film die halverwege ergens ontspoort en pijnlijk crasht, maar Deruddere kan hier het fenomeen "over the top" in de hand houden.
Alleen dat al verdient applaus, maar de film heeft ook nog goede vertolkingen van hoofdrollen Josse de Pauw en Eva van der Gucht. Ianka Fleerackers doet eindelijk ook nog eens mee en wie van In de Gloria houdt, krijgt ook geruststellend nieuws: Sien Eggers en Wim Opbrouck spelen mee en hun scènes (vooral die van Sien) hadden zo in dat programma gekund. Jammer dat Victor Löw enige tijd nodig heeft om in zijn rol te komen.

Er zat vrij veel volk in de zaal en na afloop begonnen er zelfs een drietal mensen te applaudisseren. Het meisje achter mij zei tegen haar vriendin dat ze zò ook wel beroemd wou worden. Of wanneer satire en eerbetoon hand in hand kunnen gaan.
Als deze film niet met de meeste Plateau-prijzen gaat lopen, is er of iets dat niet klopt, of krijgen we nog een Belgisch meesterwerk te zien in 2000. Dat Deruddere met een aantal prijzen gaat lopen, is dus het meest waarschijnlijke.

Iedereen Beroemd: leuk, een aantal hele goede grappen (splitscreen!) en een stevige plot. Hoe vaak moeten we die termen bovenhalen voor een film van eigen bodem. Het Kurtodrome hoopt dat Deruddere hiermee in het buitenland mag meemaken wat Rosie, Manneken Pis, Les Convoyeurs Attendent en C’est arrivé près de chez vous al mochten meemaken.

En let ook op het nieuwsbericht: "Ja, het was vandaag een belangrijke dag, Kathy, en niet alleen omdat het mooi weer was, maar ook omdat er belangrijk nieuws was in de ontvoeringszaak rond Debbie."