Fucking Åmål

In Åmål gebeurt er nooit wat, maar dat had u aan de naam van het dorpje ook al kunnen afleiden. Ergens in de film krijgt de naar een rave snakkende Elin te horen dat raves uit zijn en ze verzucht dan ook terecht: "Als iets ‘in’ is, is het tegen de tijd dat het in Åmål aankomt, alweer ‘out’." Zo mogelijk nog leuker is het leven in Åmål voor Agnes: anderhalf jaar geleden zijn haar ouders erheen verhuisd en nog steeds heeft ze geen enkel vriendinnetje (afgezien van Victoria, het meisje naast haar, maar rolstoelpatiëntjes rollen moeilijk op eigen houtje weg). Wanneer Agnes’ moeder voor haar dochter een verjaardagsfeestje organiseert en Agnes de enige opgedaagde persoon, Victoria, danig de huid volscheldt, besluit Victoria als wraak Agnes’ geheim aan iedereen te vertellen: Agnes is lesbisch. Ze weet zelfs op wie ze verliefd is (Elin), maar dat houdt ze nog voor zich.
Elin en zus Jessica vervelen zich dood (voor de verandering) en kloppen aan bij Agnes’ verjaardagsfeestje om te zien of daar soms niemand leuk is. Niet dus: zelfs de beledigde Victoria is er niet meer. Elin en Jessica sluiten zich op in Agnes’ kamer om een fles wijn soldaat te maken en dan komt Elin af met een weddenschap: voor twintig kronen wedden de zusjes dat Elin Agnes niet durft kussen. Elin durft en een korte, walgelijke, kus is ze alweer wat geld rijker.
En dan gebeurt er nog het een en het ander, maar daarvoor gaat u maar beter naar de bioscoop.

Hoewel de gay wave blijft aanhouden (misschien tot de tijd dat de filmcritici tot de conclusie komen dat het niet echt een rage is, maar een way of life), komen er bizar weinig films over lesbiennes uit (en de meeste zijn dan nog slecht ook). Deze film is alvast een dappere poging om de meisjes niet in een verdoemhoekje te laten wegrotten en de publieksfavoriet op heel wat festivals. Nu al in de Belgische bioscoop (we zijn er ook eens vroeg bij) en we hopen dat hij hier evenveel volk mag trekken als in homeland Zweden waar één op tien hem zag. Maar dat hangt volledig van u af.
Extra nootje: eerst vonden ze in Åmål de titel maar niets (stel u voor: Boerengat Windham), maar na het megasucces van de film zijn ze ineens trots op de titel. Ga naar Åmål en koop het t-shirt.

Extra nootje: de film heet overal "Fucking Åmål", behalve in Amerika waar ie "Show Me Love" heet, waarschijnlijk omdat ze in Amerika niet weten wat ‘fucking’ betekent of ze verward worden door de vreemde plaatsnaam Åmål.

Nog een extra noot: Wil u weten wat er vandaag in de Åmål-school wordt gegeten? Surf dan naar deze link.